Češi nejsou jenom milovníky kávy, ale také vína. A stejně jako “zbytek” po kávě v podobě cenného kávového lógru nám i po vínu zůstává skvěle využitelná komodita v podobě korku.
Korek je materiál, který pochází z kůrky korkového dubu, který se nejvíce pěstuje v jižní Evropě a severních částech Ameriky. Velkou výhodou tohoto materiálu je, že není propustný, je dobře stlačitelný a je také pružný. Díky korku může i víno dýchat a dlouhodobě zrát, proto se hodí hlavně jako uzávěr archivních vín, ale nepohrdnou jím vinaři ani u běžných vzorků vín.
Korek je zkrátka malý a na první pohled velmi efektní materiál, ze kterého můžeme vytvořit hromadu praktických věcí do svých domácností. Ti nejvíce kreativní lidé dokáží z korkových zátek vyrobit prakticky cokoliv, a to od kuchyňské desky, po různé rámečky.


A stejně jako kávovou sedlinu, i korkové zátky milují jak zahradní, tak pokojové rostliny.
Protože je korek zcela přírodní materiál a je z velké části tvořen suberinem (přírodní polymer, díky kterému je korek tak pružný), odpuzuje škůdce jako jsou mšice, mravenci a slimáci. Navíc půda, která obsahuje zbytky korku je nehostinným prostředím pro různé druhy nechtěných hub a plísní.
V zahrádce můžete využít rozsekané korkové zátky jako mulč, u pokojových rostlin jako drenáž do květináčů.
A stejně jako kávovou sedlinu, i korkové zátky milují jak zahradní, tak pokojové rostliny.
Protože je korek zcela přírodní materiál a je z velké části tvořen suberinem (přírodní polymer, díky kterému je korek tak pružný), odpuzuje škůdce jako jsou mšice, mravenci a slimáci. Navíc půda, která obsahuje zbytky korku je nehostinným prostředím pro různé druhy nechtěných hub a plísní.
V zahrádce můžete využít rozsekané korkové zátky jako mulč, u pokojových rostlin jako drenáž do květináčů.